«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

Σήμερα 2 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλία!

“Το διάβασμα είναι η καλύτερη τροφή για το μυαλό σου και το μυαλό μπορεί να μας κάνει να καταφέρουμε τα πάντα.”

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2.4.2024 και στο σχολείο μας γιορτάστηκε με δράσεις που έλαβαν μέρος τα παιδιά και δημιουργήθηκαν από τα παιδιά.

Αναφορά στον δικό μας παραμυθά, τον Αίσωπο.

Ομιλία από τις μαθήτριες της έκτης τάξης για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου.

Κατασκευή σελιδοδεικτών.

Παιχνίδια και βιβλιοσκυταλοδρομίες στην αυλή του σχολείου μας.
Αφήγηση παραμυθιών με παρουσίαση PowerPoint από την Ε΄ τάξη.
Παρουσίαση του βιβλίου “the bizzare and unique sound of a child’s heart” από την βιβλιοθηκάριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Επανομής.
Βιβλιοπαρουσιάσεις από την Δ΄ τάξη.
Βίντεο και παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

ΘΕΡΜΈΣ ΕΥΧΈΣ ΓΙΑ ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ

Ο σύλλογος δασκάλων και το προσωπικό του 1ου ΔΣ Επανομής σας εύχεται Καλή Ανάσταση με υγεία και ανάταση ψυχής. Το άγιο Φως ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας. Να περάσετε όμορφα αυτές τις άγιες μέρες.

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Η σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί τους/τις μαθητές/μαθήτριες σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας. Η δημοκρατική οργάνωση της κοινότητας προϋποθέτει κατανομή ρόλων και ευθυνών, όρια και κανόνες.

Σε μια ιδιαίτερη για όλους χρονιά είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ακολουθούμε και να σεβόμαστε τους κανόνες, ώστε να λειτουργεί ομαλά η σχολική κοινότητα και να προστατευόμαστε  όλοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό. 

 Παρακάτω ακολουθούν οι βασικοί κανόνες που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου μας:

  1. H χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό σε όλους τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του σχολείου.
  2. Ακολουθούνται οι οδηγίες για την έναρξη λειτουργίας σχολικ΄ων μονάδων με την θπ. Αρ. Δ1α/Γ.Π.οι.50908/07-09-2022 Κ.Υ.Α. (Β΄4695) και την υπό στειχεία 1614/Υ1/08-01-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄8).
  3. Προβλέπεται αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό COVID-19 (π.χ. βήχας, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα) και ενημέρωση του διευθυντή, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 
  4. Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 ως 8:15 από την είσοδο του σχολείου. Στη συνέχεια η είσοδος του σχολείου κλείνει για λόγους ασφαλείας. 
  5. Οι μαθητές που δεν θα προσέλθουν έγκαιρα θα παραμένουν στο γραφείο των εκπαιδευτικών υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού  μέχρι την αλλαγή ώρας.
  6. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει δικαιολογημένα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ( π.χ. επίσκεψη σε γιατρό)  έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου.
  7. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας για οποιοδήποτε λόγο ο γονέας ενημερώνει το πρωί τη διεύθυνση του σχολείου.
  8. Οι μαθητές το πρωί εισέρχονται στον αύλειο χώρο όπου τους υποδέχονται οι δάσκαλοι εφημερίας. Παραμένουν στο χώρο της αυλής και αναμένουν την  πραγματοποίηση της συγκέντρωσης όλων των τμημάτων για προσευχή. Εισέρχονται στο σχολείο με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών συντεταγμένα.
  9. Το κουδούνι λήξης των μαθημάτων χτυπάει στις 13:15. Η αποχώρηση  των μαθητών/τριών όλων των τμημάτων γίνεται 13:15-13:20, εκτός αν συμμετέχουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, 13:20-17:30 (πρόωρη αποχώρηση 15:00 και 16:00). 
  10. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη προσέλευση και παραλαβή των παιδιών τους.
  11.  Η αποχώρηση γίνεται από συγκεκριμένη έξοδο από την αυλή, όπου έχουν οριστεί για κάθε τμήμα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι γονείς/κηδεμόνες δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Αναμένουν στην εξώπορτα για να τα παραλάβουν.
  12. Σε περίπτωση που, λόγω  ανυπαιτίου κωλύματος, ο συνοδός αδυνατεί να βρίσκεται στο σχολείο την ώρα αποχώρησης, οφείλει να ενημερώσει τηλεφωνικά τη Διεύθυνση του Σχολείου.
  13. Οι μαθητές δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), η αποχώρηση γίνεται πάντοτε με συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και κατόπιν  συνεννόησης  με την/τον υπεύθυνη/ο εκπαιδευτικό της τάξης και τη Διεύθυνση του Σχολείου αφού έχει υπογράψει στο βιβλίο πρόωρης αποχώρησης μαθητών.
  14. Το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επιτρέπεται να χορηγεί οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα. Κρίνεται σκόπιμο οι γονείς/κηδεμόνες να ενημερώνουν για οποιαδήποτε ευαισθησία ή ιατρική αγωγή των παιδιών. 
  15. Οι γονείς/κηδεμόνες να γνωστοποιούν στον/ην υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό της τάξης και στη Διεύθυνση του Σχολείου κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους. 
  16. Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης. Εκείνος/η ορίζει ημερομηνία και ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας. Προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση του γονέα με τον/την εκπαιδευτικό για να οριστούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης.
  17. Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων στις εισόδους) και φροντίζουν να ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο σχετικά με ενημερώσεις για θέματα λειτουργίας του σχολείου. Η ιστοσελίδα του σχολείου είναι https://1dimepanom.thess.sch.gr/ από όπου λαμβάνουν επίσης ενημέρωση.
  18. Οι σχολικές τσάντες πρέπει να ελέγχονται από τους γονείς/κηδεμόνες ώστε να μη μεταφέρονται άσκοπα όλα τα βιβλία και αντικείμενα επικίνδυνα, αλλά και  αξίας (κινητά, ηλεκτρ/κα παιχνίδια, laser, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές γενικότερα κ.α.). Απαγορεύεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες εντός του σχολείου (μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και απενεργοποιημένα). Δεν επιτρέπεται η μεταφορά παιχνιδιών στο σχολείο. 
  19. Κάθε μαθητής φέρει τα ατομικά του αντικείμενα (σχολικά βιβλία, τετράδια, μολύβια, παγουρίνο, δοχείο με φαγητό κ.α.) , για τα οποία   συνιστάται  να μην ανταλλάσσει με  άλλο συμμαθητή/τριά του. Χρήση σκευών μιας χρήσης, αν είναι εφικτό, και σακουλάκια μιας χρήσης για τη φύλαξη της μάσκας. Συνιστάται κάθε μαθητής/τρια να έχει περισσότερες από μία μάσκες μαζί του σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς.
  20. Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί  παιδί  στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το/τη δάσκαλο/α της τάξης ή τον διευθυντή οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα. 
  21. Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η προσέλευση στο χώρο του σχολείου, προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή τον/την  εκπαιδευτικό του τμήματος. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική  και σε αυτή την περίπτωση.
  22. Οι γονείς/κηδεμόνες να ενημερώνουν τη Διεύθυνση του Σχολείου, εάν κάποιος από τους γονείς απολέσει (ή δεν έχει) την επιμέλεια/κηδεμονία του παιδιού. 
  23. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα σωστά τηλέφωνά σας και τα mail σας.

I. ΣΚΟΠΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Με τον όρο  «σχολικό κανονισμό» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου.

Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με  ανοχή και αναγνώριση.

Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό περιεχόμενο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

 II. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 1. Βασικές Αρχές

Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο έχοντας διαφορετικές αφετηρίες και μεταφέροντας διαφορετικό μορφωτικό φορτίο. Η διαφορετικότητα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει κυρίως οικογενειακή προέλευση. Το κοινωνικό, το φυσικό καθώς και το σχολικό περιβάλλον θα προσδιορίσουν την περαιτέρω εξέλιξη. Γι’ αυτό πρέπει στα περιεχόμενα της σχολικής ζωής να περιλαμβάνονται στοιχεία και δραστηριότητες που καλλιεργούν αυριανούς πολίτες ελεύθερους, υπεύθυνους, με ενεργό συμμετοχή, κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.

2. Δικαιώματα του μαθητή

Α. Έλλειμμα των μαθητών που έχει προέλευση κοινωνική ή οικονομική ή φυσική και ιδιαιτερότητες με φυλετικό, θρησκευτικό, γλωσσικό ή άλλο χαρακτήρα μέσα στο σχολείο και στις μεταξύ των μελών του σχέσεις  δεν πρέπει να αποτελούν στοιχεία διάκρισης.

Β. Δημιουργία θετικού περιβάλλοντος μάθησης ώστε ο μαθητής να αναπτύσσει μορφές συμπεριφοράς, σχολικές επιδόσεις, κίνητρα, αξίες, στάσεις που τον καταξιώνουν ως άτομο και διασφαλίζουν την αποδοχή και αναγνώριση της ομάδας.

Γ. Οι επιδόσεις, οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, οι προσπάθειες που καταβάλλει ο μαθητής πρέπει να προβάλλονται από το σχολείο.

Δ. Η δυνατότητα να ανακατανέμονται οι ρόλοι και οι ευθύνες στους μαθητές στο πλαίσιο της σχολικής ζωής, καλλιεργεί στους μαθητές υπευθυνότητα και τους δίνει την ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.

III. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Φοίτηση των μαθητών

1.  Η  φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

2. Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος. Η έγκαιρη προσέλευση καθώς και η τήρηση του χρόνου έναρξης και λήξης των ωρών διδασκαλίας, δείχνουν ότι όλοι αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το σχολείο και πόσος σεβασμός πρέπει να επιδεικνύεται στην αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί του σχολείου.

IV. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

1. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο, στο χώρο που έχει καθοριστεί για κάθε τάξη. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του. Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ασθένεια ) παραμένει ή στην αίθουσα με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό ή στο Γραφείο Διδασκόντων.

2. Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών οι μαθητές παραμένουν ή στην αίθουσα (με εκπ/κό) ή στο ισόγειο με τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς.

3. Δεν επιτρέπεται στα διαλείμματα το ποδόσφαιρο με οποιοδήποτε αντικείμενο οποιουδήποτε μεγέθους και υλικού. Επιτρέπεται μόνο στα δύο  διαλείμματα του ολοήμερου προγράμματος και μόνο με αερόμπαλες που διαθέτει ο εκπαιδευτικός της κάθε τάξης. Η μεταφορά μπάλας από το σπίτι στο σχολείο δεν επιτρέπεται.

4. Με τη λήξη του διαλείμματος οι μαθητές συντάσσονται σε γραμμές και με τη συνοδεία του εκπαιδευτικού με τον οποίο έχουν μάθημα ανεβαίνουν στις αίθουσες.

5. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται σε προκαθορισμένες θέσεις στο προαύλιο  του σχολείου.

V. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Η συμμετοχή σε όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτική εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. θρησκευτικοί)

2. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της φυσικής αγωγής καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (για τους μαθητές Α΄& Δ΄ τάξης).

3. Η  συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες και στις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι υποχρέωση των μαθητών. Η συμμετοχή σε διδακτικές επισκέψεις με λεωφορείο γίνεται ύστερα από γραπτή υπεύθυνη δήλωση των γονέων. Σε περιπτώσεις επισκέψεων τηρείται το σχολικό ωράριο.

5. Οι μαθητές/τριες δε φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα που είναι επικίνδυνα ή που δε συνάδουν με τη μαθητική τους ιδιότητα. Δε φέρνουν επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας, γιατί σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς τους δεν ευθύνεται το σχολείο.

6. Όταν μαθητής απουσιάζει τρεις ή περισσότερες μέρες συνιστάται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης για προστασία της υγείας άλλων μαθητών.

8. Όλοι οι Η/Υ του σχολείου προστατεύονται από προγράμματα προστασίας από ιούς που αποτρέπουν κακόβουλες ενέργειες.

9. Το τοπικό ψηφιακό δίκτυο του σχολείου προστατεύεται με κωδικούς πρόσβασης. Σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνεται συζήτηση, έτσι ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές και το προσωπικό τι πρέπει να κάνουν ώστε  να προστατεύονται οι ίδιοι και η ιδιωτικότητά τους.

10. Το προσωπικό του σχολείου χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς μόνο σκοπούς. Χρησιμοποιεί προγράμματα και υλικό που προτείνονται για το σκοπό αυτό από τα διαδραστικά σχολικά βιβλία και γενικά ιστοσελίδες που έχει δημιουργήσει το ΥΠΠΕΘ. Όλες οι ενέργειες του προσωπικού διέπονται από την δεοντολογία ορθής και υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου.

11. Δεν επιτρέπεται η χρήση του εξοπλισμού του σχολείου για ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

VI. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

 1. Στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει να καλλιεργείται ο αμοιβαίος σεβασμός, ο δημιουργικός διάλογος, η αποδοχή, η αλληλεγγύη και η συνέπεια. Η ευγενής άμιλλα είναι χρήσιμη. Εκείνο που πρέπει  να καταστέλλεται είναι ο επιθετικός ανταγωνισμός.

2. Η τάξη, η ησυχία και το ήρεμο κλίμα στην αίθουσα διδασκαλίας είναι προϋποθέσεις ώστε να παραχθεί σοβαρό σχολικό έργο. Οι μαθητές συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία  σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση και  αποφεύγουν διασπαστικές συμπεριφορές.

3. Καλλιεργείται στους μαθητές η αίσθηση της ευθύνης  σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου, ώστε να διατηρείται καθαρός. Επιπλέον σεβασμός και προσεκτική χρήση απαιτείται στη σχολική περιουσία, δηλαδή στα εποπτικά μέσα και στη λοιπή υλικοτεχνική υποδομή.

4. Δεν επιτρέπεται κάθε μορφής βία. Οι μαθητές επιλύουν τις διαφορές τους με τρόπο ειρηνικό. Δε φωνάζουν, δε χτυπούν, δεν εκβιάζουν και δε χρησιμοποιούν άσχημες λέξεις. Αν δε μπορούν να λύσουν τη διαφωνία τους ζητούν βοήθεια από τους δασκάλους που εφημερεύουν.

5. Απευθύνονται για οποιοδήποτε πρόβλημα πρώτα στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης και αν αυτός κρίνει σκόπιμο, στον διευθυντή.

6. Προετοιμάζουν με υπευθυνότητα  την εργασία που τους ανατίθεται στο σπίτι, την φέρνουν εγκαίρως καθώς και τα απαραίτητα υλικά για το μάθημα.

7. Αποκλίσεις των μαθητών  από την δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στο μαθητή, από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως κανόνες λειτουργίας του, πρέπει να θεωρούνται σχολικά παραπτώματα..

8. Όταν ένας μαθητής/τρια δεν τηρήσει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες θα ακολουθούνται οι παρακάτω πρακτικές:

1η φορά: Συζήτηση με τον/την εκπαιδευτικό για συνειδητοποίηση της λανθασμένης συμπεριφοράς.

2η φορά: Τηλεφωνική ενημέρωση του γονέα.

3η φοράΓραπτή πρόσκληση του γονέα από τη Δ/ντρια για επίσκεψη στο σχολείο.

4η φορά: Ενημέρωση του Σχολικού Συμβούλου.

 VII. ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Συνεργασία των γονέων με το σχολείο.

1. Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Αυτοί είναι κηδεμόνες του μαθητή, εφόσον κατοικούν στην πόλη όπου βρίσκεται το σχολείο. Διαφορετικά, ορίζουν οι ίδιοι με έγγραφη δήλωσή τους τον κηδεμόνα του μαθητή.

2. Οι γονείς και οι κηδεμόνες εγγράφουν το μαθητή στο σχολείο, επικοινωνούν συχνά με τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη φοίτηση, το ήθος και τη σχολική επίδοση και ενημερώνουν υπεύθυνα το σχολείο για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το μαθητή και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στο σχολείο.

3. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο, ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο Γονέας – Κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

4. Για τη συμμετοχή του μαθητή σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Επίσης το σχολείο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ή την έγκριση του Γονέα – Κηδεμόνα για κάποιες άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Αυτή η συνεργασία εμπεριέχει σημαντική ευθύνη και πρέπει να γίνεται με προσοχή.

5. Ο Γονέας -Κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο.

Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το δάσκαλο της τάξης. Εκείνος ορίζει ημερομηνία κι ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας.

Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές

ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

7. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή τον διευθυντή οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

Επισήμανση: Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.

8. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών. Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου. Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη των εκπαιδευτικών, δηλαδή  του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διευθύντριας  του  σχολείου. Τα θέματα όμως της παιδαγωγικής λειτουργίας, των ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων και το γενικότερο κλίμα στο σχολικό χώρο επηρεάζονται από την καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

9. Η Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί, οι καλλιτεχνικοί και οι πολιτιστικοί φορείς, πέρα από το θεσμικό τους ρόλο, είναι οι κοινωνικές συνιστώσες του σχολείου. Ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων αυτών, για να επιτύχει στην αποστολή του. Ο κοινωνικός περίγυρος αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο το σχολείο αναπτύσσει το μορφωτικό έργο του.

Οι όροι και οι κανόνες που αναφέρονται στον παρόντα εσωτερικό κανονισμό της σχολικής μονάδας αποτελούν συμβόλαιο ανάμεσα σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε με την τήρησή τους να διασφαλίζεται η τάξη και η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Χ. ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Σεισμός – Χιονόπτωση)

         Για τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών( Σεισμών-πυρκαγιών κλπ) το σχολείο έχει καταρτίσει σχέδιο εκτάκτων αναγκών και γίνονται οι προβλεπόμενες «ασκήσεις ετοιμότητας». Σε περίπτωση χιονόπτωσης παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας ή  Περιφέρειας/Δήμου  από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Είμαστε συνοδοιπόροι στο έργο του σχολείου. Με μια καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά σας θα χαίρονται, θα μαθαίνουν, θα δημιουργούν, θα συνεργάζονται και θα παίζουν.

Κοινός στόχος είναι η πρόοδος των μαθητών, καθώς και η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες.

Έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε μαζί σας, ώστε να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν, πάντα με γνώμονα το όφελος των παιδιών.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

του 1ου Δ.Σ. Επανομής

Ο διευθυντής του σχολείου

Πιπινέλης Γεώργιος

                                          

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022-2023

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνει ο αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά στις 8:30 στο προαύλιο του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν μαζί τις τσάντες τους για να παραλάβουν τα βιβλία τους. Καλή σχολική χρονιά!!

Ο αγιασμός στα Δημοτικά σχολεία της Λάρισας,19ο και 24ο – ONLARISSA.GR Νέα  Ειδήσεις Λάρισα

Σχολική χρονιά 2021-2022, Αγιασμός.

Αγαπητοί Γονείς,

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Ένα καινούριο ξεκίνημα για παιδιά, Γονείς  και Εκπαιδευτικούς. 

Σας ενημερώνουμε ότι ο Αγιασμός στο σχολείο μας, θα τελεσθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30 π.μ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσέρχονται στο Σχολείο από τις 8:20 και θα περιμένουν στο προαύλιο.

Επειδή ο αύλειος χώρος είναι μεγάλος, τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπ/κών, θα παραταχθούν ανά τάξη και σε απόσταση, για να συμμετέχουν στον Αγιασμό του Σχολείου.

Οι Γονείς θα παραμείνουν εκτός του χώρου του σχολείου, εκτός των Γονέων της Α΄ Τάξης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες  μπορούν, να συνοδεύονται από  έναν γονέα.

Μετά τον Αγιασμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπουν ανά τμήμα στις τάξεις τους, να πάρουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν σταδιακά στις 9:30. 

Το σχολείο φέτος θα λειτουργήσει 8/Θέσιο στις παρακάτω αίθουσες.

Β΄-Α΄-Γ΄  στο ισόγειο

Δ΄-ΣΤ1΄-ΣΤ2΄ στον  όροφο

Ε1΄-Ε2΄ στο πίσω κτήριο

 ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΕΞΤΕ!

Θα προμηθευτείτε από τα φαρμακεία αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-test).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες την Κυριακή 12/9 (για τη Δευτέρα) θα κάνουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ (self–test). Θα μπείτε στο self-testing.gov.gr, θα συμπληρώσετε τη Σχολική Κάρτα για COVID-19 και θα την εκτυπώσετε. Αν δεν μπορείτε να εκτυπώσετε την σχολική κάρτα, θα γράψετε με το χέρι τα στοιχεία σε ένα φύλλο χαρτί και θα το υπογράψετε. Επισυνάπτουμε υπόδειγμα.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ. Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δοκιμάστηκε το προηγούμενο σχολικό έτος. Όμως κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις της διά ζώσης λειτουργίας με την εφαρμογή μέτρων προστασίας αλλά και στην τηλεκπαίδευση όταν χρειάστηκε.

Ευχόμαστε  σε όλους μας, ολόψυχα να έχουμε υγεία, φώτιση  και δύναμη ψυχής και  να έχουμε μια καλή συνεργασία, όπως μέχρι τώρα είχαμε,  προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο είναι εφικτό την προστασία όλων μας.

Καλή σχολική χρονιά

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημ. Σχ. Επανομής

Έλεγχος προβλημάτων σύνδεσης στο webex meetings

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη σύνδεση σας με το webex meetings, μπορείτε να εκτελέσετε τα διαγνωστικά εργαλεία της cisco (μέσα από mozilla firefox)

https://mediatest.webex.com/#/main

και να διαβάσετε τις οδηγίες του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου

“Μάθετε σήμερα, χτίστε ένα καλύτερο αύριο.”

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία του προγραμματισμού υπολογιστών στη ζωή μας. Λειτουργίες που θεωρούμε δεδομένες όπως το να φτιάξουμε μια αστεία φωτογραφία, να συνδεθούμε σε μια ιστοσελίδα ή ακόμα και να ακούσουμε μουσική, είναι αποτέλεσμα αφανών προγραμμάτων που δουλεύουν παντού γύρω μας σε όλες σχεδόν τις συσκευές. Όλοι θα έχετε δει παρουσιάσεις ρομποτικών δραστηριοτήτων με lego mindstorm ή άλλες κατασκευές. Ήταν εντυπωσιακές σωστά; Τι υπάρχει πίσω από κάθε σωρό εξαρτημάτων που λέμε ρομποτάκι που το καθοδηγεί; Μα φυσικά, ένα πρόγραμμα. Το να φτιάξεις το καλυτερότερο ρομποτάκι που μπορεί να κατασκευαστεί, δεν θα του δώσει “ζωή”. Μόνο αν βρεις έτοιμο ή κατασκευάσεις εσύ ένα πρόγραμμα θα γίνει το ρομποτάκι λειτουργικό. Το ελάχιστο κόστος να αγοράσεις τα εξαρτήματα για το ρομποτάκι είναι όπως φαντάζεσαι σημαντικό. Μάντεψε όμως πόσο είναι το κόστος να ξεκινήσεις για να μάθεις προγραμματισμό! ΜΗΔΕΝ. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα; Είναι στο χέρι σου να μάθεις μόνος σου από τις άπειρες πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Μπορείς να μάθεις και εσύ, αν φυσικά το θέλεις. Είναι στο χέρι σου να συμμετέχεις στο πως θα διαμορφωθεί η καθημερινότητα που θα βρεις μπροστά σου σε μερικά χρόνια.

Ένα βίντεο που μπορείς να ακούσεις/διαβάσεις (έχει υπότιτλους) το πως ξεκίνησαν γνωστοί για τη δουλειά τους προγραμματιστές, θα βρεις στην ιστοσελίδα της “ώρας του κώδικα” που χρησιμοποιήσαμε και στο σχολείο μας στο μάθημα της Πληροφορικής.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

  1. Αν είσαι μέχρι την Δ τάξη μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ
  2. Αν είσαι από Ε και μετά: έδω και εδώ
  3. Αν θεωρείς ότι κατάλαβες τα προηγούμενα στάδια: εδώ
  4. Αν έκανες και το (3) και θέλεις κάτι παραπάνω, εδώ είμαστε! Ξέρεις που θα μας βρεις.

🙂