«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

Σήμερα 2 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλία!

“Το διάβασμα είναι η καλύτερη τροφή για το μυαλό σου και το μυαλό μπορεί να μας κάνει να καταφέρουμε τα πάντα.”

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2.4.2024 και στο σχολείο μας γιορτάστηκε με δράσεις που έλαβαν μέρος τα παιδιά και δημιουργήθηκαν από τα παιδιά.

Αναφορά στον δικό μας παραμυθά, τον Αίσωπο.

Ομιλία από τις μαθήτριες της έκτης τάξης για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου.

Κατασκευή σελιδοδεικτών.

Παιχνίδια και βιβλιοσκυταλοδρομίες στην αυλή του σχολείου μας.
Αφήγηση παραμυθιών με παρουσίαση PowerPoint από την Ε΄ τάξη.
Παρουσίαση του βιβλίου “the bizzare and unique sound of a child’s heart” από την βιβλιοθηκάριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Επανομής.
Βιβλιοπαρουσιάσεις από την Δ΄ τάξη.
Βίντεο και παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου


Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.
Το μήνυμα από το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου:
«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

Η αφίσα και το πρόγραμμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο δικό μας σχολείο, στο 1ο ΔΣ Επανομής.

Χριστουγεννιάτικες Ευχές

Ο σύλλογος διδασκόντων και το προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Επανομής, σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2023 με υγεία και ευτυχία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ κ. ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΥΡΤΖΗ

Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ. Τασούλα Λυρτζή, παιδική συγγραφέας, νηπιαγωγός από την Επανομή. Διάβασε στα παιδιά το βιβλίο της «Δώσε Ελπίδα» και συζήτησε μαζί τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ τάξεων ζωγράφισαν, ακούγοντας μουσική, ότι τους έκανε εντύπωση από την διήγηση του βιβλίου της.

Την ευχαριστούμε για την όμορφη δημιουργική παρουσία της και την χαρά που έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας.

Εκδρομή της Γ’ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Επανομής, στον πανέμορφο υδροβιότοπο Επανομής.

Τα παιδιά εξερεύνησαν, μελέτησαν, άκουσαν, γνώρισαν , γοητεύτηκαν ξετρελάθηκαν με την ιδιαίτερη ομορφιά του υδροβιότοπου του τόπου μας. Με τη βοήθεια του κ. Μιχάλη δασολόγου και καλό γνώστη της περιοχής, που μας ξενάγησε  γνώρισαν πολλά είδη της χλωρίδας και πανίδας του υδροβιότοπου.

Ήταν όπως δήλωσαν μια εξαιρετική εμπειρία.

Αξίζει πραγματικά να πάνε και να γνωρίσουν τον υδροβιότοπο όλες οι τάξεις όλων των σχολείων της Επανομής και όχι μόνο. Αλλά ιδιαίτερα τα σχολεία μας είναι κρίμα να είναι τόσο κοντά και να μην τον επισκεφτούν.

Τελικά ό,τι γνωρίζεις αγαπάς και ό,τι αγαπάς υπερασπίζεσαι και προστατεύεις. Κι αν  τα παιδιά γνωρίσουν κι αγαπήσουν τη φύση τότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της γης…

Λίγα λόγια για την περιοχή:

Ο υδροβιότοπος της Επανομής έχει τη μορφή ισοσκελούς τριγώνου. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και οι δυο πλευρές του βρέχονται απ’ αυτόν. Η τρίτη πλευρά συνορεύει με γεωργικές καλλιέργειες που εκτείνονται πάνω σε χαμηλούς λόφους και στην ευρύτερη περιοχή. Περιλαμβάνει δύο προστατευόμενες περιοχές: τη Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».

Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 είδη πουλιών, όπως το Φλαμίνγκο, η Χαλκόκοτα, ο Στρειδοφάγος, η Χουλιαρομύτα, ο Θαλασσοσφυριχτής.

Στα βόρεια υπάρχει το Camping του ΕΟΤ και ο οικισμός Όρμου παραλίας Επανομής. Απέχει σε ευθεία απ’ την πόλη της Θεσσαλονίκης περίπου 27 χλμ. ενώ σημαντικό, ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα του, είναι ότι βρίσκεται κοντά σε άλλους υγροτόπους. Έτσι ο υγρότοπος που περικλείεται στον βιότοπο είναι μέρος ενός συστήματος παρόμοιων περιοχών γύρω απ’ τον Θερμαϊκό όπως είναι η αλυκή του Κίτρους ή οι εκβολές των μεγάλων ποταμών (Αξιού Αλιάκμονα).

Η περιοχή είναι σχεδόν επίπεδη με τις μεγαλύτερες εξάρσεις της να μην ξεπερνούν τα τρία μέτρα ύψος. Αυτός είναι και ο λόγος που στο νότιο τμήμα υπάρχουν ορισμένες κατασκευές που λέγονται “ανακλαστήρες” και σκοπό έχουν να κάνουν τη γη αντιληπτή από τα ραντάρ των πλοίων.
Η ανθρώπινη παρουσία και επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος του βιότοπου είναι πολύ μικρή και θα μπορούσαμε άνετα να τον ονομάσουμε σαν τον πιο μικρό παράκτιο βιότοπο του Ν. Θεσσαλονίκης. Στη μικρή του έκταση (περίπου 4.5 τετρ. χλμ.) διακρίνονται επιμέρους οικοσυστήματα που θεωρούνται όλα τους απειλούμενα.

Φθινόπωρο 2022

1ο βραβείο ζωγραφικής στην 9η Παγκόσμια Παιδική Biennale πήρε η μαθήτριά μας Περβίζου Θεοδώρα

Η Θεοδώρα γνωστή ως Ντορίνα μαθήτρια της Στ΄ τάξης του σχολείου μας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο ζωγραφικής σε παγκόσμιο επίπεδο στα πλαίσια της 9ης Παγκόσμιας Παιδικής Biennale! Συγχαρητήρια από όλους μας! Το θέμα ήταν “Οι γειτονιές του κόσμου.”

Η αφίσα της Biennale:

Η ζωγραφιά της Ντορίτας που κέρδισε το πρώτο βραβείο! Ευχόμαστε “Οι γειτονιές του κόσμου” να είναι τόσο όμορφες και χαρούμενες όσο και στη ζωγραφιά!

“Μάθετε σήμερα, χτίστε ένα καλύτερο αύριο.”

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία του προγραμματισμού υπολογιστών στη ζωή μας. Λειτουργίες που θεωρούμε δεδομένες όπως το να φτιάξουμε μια αστεία φωτογραφία, να συνδεθούμε σε μια ιστοσελίδα ή ακόμα και να ακούσουμε μουσική, είναι αποτέλεσμα αφανών προγραμμάτων που δουλεύουν παντού γύρω μας σε όλες σχεδόν τις συσκευές. Όλοι θα έχετε δει παρουσιάσεις ρομποτικών δραστηριοτήτων με lego mindstorm ή άλλες κατασκευές. Ήταν εντυπωσιακές σωστά; Τι υπάρχει πίσω από κάθε σωρό εξαρτημάτων που λέμε ρομποτάκι που το καθοδηγεί; Μα φυσικά, ένα πρόγραμμα. Το να φτιάξεις το καλυτερότερο ρομποτάκι που μπορεί να κατασκευαστεί, δεν θα του δώσει “ζωή”. Μόνο αν βρεις έτοιμο ή κατασκευάσεις εσύ ένα πρόγραμμα θα γίνει το ρομποτάκι λειτουργικό. Το ελάχιστο κόστος να αγοράσεις τα εξαρτήματα για το ρομποτάκι είναι όπως φαντάζεσαι σημαντικό. Μάντεψε όμως πόσο είναι το κόστος να ξεκινήσεις για να μάθεις προγραμματισμό! ΜΗΔΕΝ. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα; Είναι στο χέρι σου να μάθεις μόνος σου από τις άπειρες πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Μπορείς να μάθεις και εσύ, αν φυσικά το θέλεις. Είναι στο χέρι σου να συμμετέχεις στο πως θα διαμορφωθεί η καθημερινότητα που θα βρεις μπροστά σου σε μερικά χρόνια.

Ένα βίντεο που μπορείς να ακούσεις/διαβάσεις (έχει υπότιτλους) το πως ξεκίνησαν γνωστοί για τη δουλειά τους προγραμματιστές, θα βρεις στην ιστοσελίδα της “ώρας του κώδικα” που χρησιμοποιήσαμε και στο σχολείο μας στο μάθημα της Πληροφορικής.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

  1. Αν είσαι μέχρι την Δ τάξη μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ
  2. Αν είσαι από Ε και μετά: έδω και εδώ
  3. Αν θεωρείς ότι κατάλαβες τα προηγούμενα στάδια: εδώ
  4. Αν έκανες και το (3) και θέλεις κάτι παραπάνω, εδώ είμαστε! Ξέρεις που θα μας βρεις.

🙂