Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου


Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.
Το μήνυμα από το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου:
«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

Η αφίσα και το πρόγραμμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο δικό μας σχολείο, στο 1ο ΔΣ Επανομής.

1ο βραβείο ζωγραφικής στην 9η Παγκόσμια Παιδική Biennale πήρε η μαθήτριά μας Περβίζου Θεοδώρα

Η Θεοδώρα γνωστή ως Ντορίνα μαθήτρια της Στ΄ τάξης του σχολείου μας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο ζωγραφικής σε παγκόσμιο επίπεδο στα πλαίσια της 9ης Παγκόσμιας Παιδικής Biennale! Συγχαρητήρια από όλους μας! Το θέμα ήταν “Οι γειτονιές του κόσμου.”

Η αφίσα της Biennale:

Η ζωγραφιά της Ντορίτας που κέρδισε το πρώτο βραβείο! Ευχόμαστε “Οι γειτονιές του κόσμου” να είναι τόσο όμορφες και χαρούμενες όσο και στη ζωγραφιά!

“Μάθετε σήμερα, χτίστε ένα καλύτερο αύριο.”

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία του προγραμματισμού υπολογιστών στη ζωή μας. Λειτουργίες που θεωρούμε δεδομένες όπως το να φτιάξουμε μια αστεία φωτογραφία, να συνδεθούμε σε μια ιστοσελίδα ή ακόμα και να ακούσουμε μουσική, είναι αποτέλεσμα αφανών προγραμμάτων που δουλεύουν παντού γύρω μας σε όλες σχεδόν τις συσκευές. Όλοι θα έχετε δει παρουσιάσεις ρομποτικών δραστηριοτήτων με lego mindstorm ή άλλες κατασκευές. Ήταν εντυπωσιακές σωστά; Τι υπάρχει πίσω από κάθε σωρό εξαρτημάτων που λέμε ρομποτάκι που το καθοδηγεί; Μα φυσικά, ένα πρόγραμμα. Το να φτιάξεις το καλυτερότερο ρομποτάκι που μπορεί να κατασκευαστεί, δεν θα του δώσει “ζωή”. Μόνο αν βρεις έτοιμο ή κατασκευάσεις εσύ ένα πρόγραμμα θα γίνει το ρομποτάκι λειτουργικό. Το ελάχιστο κόστος να αγοράσεις τα εξαρτήματα για το ρομποτάκι είναι όπως φαντάζεσαι σημαντικό. Μάντεψε όμως πόσο είναι το κόστος να ξεκινήσεις για να μάθεις προγραμματισμό! ΜΗΔΕΝ. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα; Είναι στο χέρι σου να μάθεις μόνος σου από τις άπειρες πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Μπορείς να μάθεις και εσύ, αν φυσικά το θέλεις. Είναι στο χέρι σου να συμμετέχεις στο πως θα διαμορφωθεί η καθημερινότητα που θα βρεις μπροστά σου σε μερικά χρόνια.

Ένα βίντεο που μπορείς να ακούσεις/διαβάσεις (έχει υπότιτλους) το πως ξεκίνησαν γνωστοί για τη δουλειά τους προγραμματιστές, θα βρεις στην ιστοσελίδα της “ώρας του κώδικα” που χρησιμοποιήσαμε και στο σχολείο μας στο μάθημα της Πληροφορικής.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

  1. Αν είσαι μέχρι την Δ τάξη μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ
  2. Αν είσαι από Ε και μετά: έδω και εδώ
  3. Αν θεωρείς ότι κατάλαβες τα προηγούμενα στάδια: εδώ
  4. Αν έκανες και το (3) και θέλεις κάτι παραπάνω, εδώ είμαστε! Ξέρεις που θα μας βρεις.

🙂