Εκδρομή της Γ’ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Επανομής, στον πανέμορφο υδροβιότοπο Επανομής.

Τα παιδιά εξερεύνησαν, μελέτησαν, άκουσαν, γνώρισαν , γοητεύτηκαν ξετρελάθηκαν με την ιδιαίτερη ομορφιά του υδροβιότοπου του τόπου μας. Με τη βοήθεια του κ. Μιχάλη δασολόγου και καλό γνώστη της περιοχής, που μας ξενάγησε  γνώρισαν πολλά είδη της χλωρίδας και πανίδας του υδροβιότοπου.

Ήταν όπως δήλωσαν μια εξαιρετική εμπειρία.

Αξίζει πραγματικά να πάνε και να γνωρίσουν τον υδροβιότοπο όλες οι τάξεις όλων των σχολείων της Επανομής και όχι μόνο. Αλλά ιδιαίτερα τα σχολεία μας είναι κρίμα να είναι τόσο κοντά και να μην τον επισκεφτούν.

Τελικά ό,τι γνωρίζεις αγαπάς και ό,τι αγαπάς υπερασπίζεσαι και προστατεύεις. Κι αν  τα παιδιά γνωρίσουν κι αγαπήσουν τη φύση τότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της γης…

Λίγα λόγια για την περιοχή:

Ο υδροβιότοπος της Επανομής έχει τη μορφή ισοσκελούς τριγώνου. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και οι δυο πλευρές του βρέχονται απ’ αυτόν. Η τρίτη πλευρά συνορεύει με γεωργικές καλλιέργειες που εκτείνονται πάνω σε χαμηλούς λόφους και στην ευρύτερη περιοχή. Περιλαμβάνει δύο προστατευόμενες περιοχές: τη Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».

Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 είδη πουλιών, όπως το Φλαμίνγκο, η Χαλκόκοτα, ο Στρειδοφάγος, η Χουλιαρομύτα, ο Θαλασσοσφυριχτής.

Στα βόρεια υπάρχει το Camping του ΕΟΤ και ο οικισμός Όρμου παραλίας Επανομής. Απέχει σε ευθεία απ’ την πόλη της Θεσσαλονίκης περίπου 27 χλμ. ενώ σημαντικό, ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα του, είναι ότι βρίσκεται κοντά σε άλλους υγροτόπους. Έτσι ο υγρότοπος που περικλείεται στον βιότοπο είναι μέρος ενός συστήματος παρόμοιων περιοχών γύρω απ’ τον Θερμαϊκό όπως είναι η αλυκή του Κίτρους ή οι εκβολές των μεγάλων ποταμών (Αξιού Αλιάκμονα).

Η περιοχή είναι σχεδόν επίπεδη με τις μεγαλύτερες εξάρσεις της να μην ξεπερνούν τα τρία μέτρα ύψος. Αυτός είναι και ο λόγος που στο νότιο τμήμα υπάρχουν ορισμένες κατασκευές που λέγονται “ανακλαστήρες” και σκοπό έχουν να κάνουν τη γη αντιληπτή από τα ραντάρ των πλοίων.
Η ανθρώπινη παρουσία και επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος του βιότοπου είναι πολύ μικρή και θα μπορούσαμε άνετα να τον ονομάσουμε σαν τον πιο μικρό παράκτιο βιότοπο του Ν. Θεσσαλονίκης. Στη μικρή του έκταση (περίπου 4.5 τετρ. χλμ.) διακρίνονται επιμέρους οικοσυστήματα που θεωρούνται όλα τους απειλούμενα.

Φθινόπωρο 2022